Suomi24 keskustelu / Uskonto > Herätysliikkeet > Kirjoittanut: Leo Salmela, 13.5.2003 klo 07.50

Uusi viini - uudet leilit

<<<<Jeesus sanoi omana aikanaan suuren viisauden: "Nuori viini lasketaan uusiin leileihin". Käytännössä tämä merkitsee sitä, niin kuin jo ensimmäisessä osassa tuli esille, että Jeesuksen ajan ylipapillinen ja farisealainen uskonnollisuus oli niin pitkälle harhautunutta ja turmeltunutta, että heille ei enää edes Jumalan armo kuulunut; saati, että heidän perustalleen olisi voinut jotain uutta rakentaa. Se uskonnollisuus oli "vanhaa viiniä vanhoissa leileissä",.

Nyt jos tarkastelemme kristinuskon historiaa, niin nämä Jeesuksen sanat ovat toistuneet yhä uudelleen ja uudelleen. Kristinuskon historiassa on lukuisia vaiheita, jolloin on syntynyt täysin uusi ja elinvoimainen herätysliike, joka on laajentunut ja kehittynyt, mutta sitten ajan myötä kuihtunut, kunnes taas uusi herätys on korvannut syntyneen tyhjiön. Ja näinhän pitääkin olla. Jokainen herätysliike on syntynyt, ja voi syntyä vain vallitsevaa kulttuuritaustaa vasten. Eli uskon on vastattava niihin henkisiin ja hengellisiin tarpeisiin, jotka sillä sukupolvella on ja uskon on elettävä elämän arkitodellisuudessa.

Näin oli myös Lapissa syntyneen Lestadiolaisuuden. Tämä syntyi silloisen korpikansan keskuudessa ja eli ihmisten jokapäiväisessä elämässä. "Täällä usein korpimaata kulkiessain, synkät pilvet peittävät mun kotimaan....", sanotaan eräässä siionin laulussa ja nämä sanat kuvaavat elävästi sitä todellisuutta, jossa ihmiset silloin elivät. Elannon huoli, hallayöt, karhut karjan kimpussa, sairaudet ja kuolema olivat läsnä ihmisten elämässä ja näiden ajallisten huolien vastapainona oli se lohdutus, jonka usko Golgatan veriuhriin antoi. "Vaan kun Jeesus rakas henkens kautta lohduttaa, silloin mustat pilvet kaikki häviää".

Ja näin on ollut aina ja useimpien herätysliikkeiden kohdalla. Pietismi, herännäisyys, rukoilevaisuus jne. ovat eläneet oman aikansa kulttuurin keskellä ja ihmisten arkielämässä. Ja näin pitää olla vastakin. Nyt kun aika on muuttunut ja elämä on kokonaan toista kuin pari vuosisataa sitten, niin meidän on aivan turhaa raahata vanhaa kulttuuriperinnettä uskon mukana - vanhaa viiniä vanhoissa leileissä. Meidän on uudelleen kaivauduttava aidon apostolisen uskon alkulähteille ja ammennettava elinvoimainen nuori "viinimme" sieltä. On tehtävä uskonpuhdistus.